Edit Content

Пратите нас:

Библиотека данас

Ако бисмо се просторно дефинисали у граду Шапцу, био би то најлакши пут представити себе другима. Овог пута, не ради лакоће већ због самог физичког простора који нам је судбинско питање од самог настанка Библиотеке, почињемо своју кратку историју садашњости – Владичански двор, Масарикова 18.
Можда једна од најлепших и највреднијих архитектонских успомена овог града у једној од најпознатијих и најпространијих улица Шапца. Као што је и глас о Шапцу знао бити познат, а многи Шапчани знаменити по ширини, духу и непрегледном пространству слободне речи и мисли. Широко као Масарикова улица. Јасно, право и једноставно као и све истине и вредности. Ту смо ми – наспрам Народног музеја, Шабачке гимназије, а сви повезани настанком Читалишта шабачког, именима славних професора Гимназије, духовно и архитектонски. Од 1955. године до данас, у Владичанском двору се много тога модернизовало, освежило, рестаурирало, спасло… Све под именом Библиотека и њеном визијом којој се тежи, без које више не можемо замислити ни модерног читаоца нити саму Институцију.
Данас Библиотека шабачка има богат фонд, збирку периодике, старе и ретке књиге, рукописе, одабране програме културе…
Пословање је потпуно аутоматизовано. Користи се програм БИСИС. Дигитализован је значајан део завичајне грађе, која је корисницима доступна на сајту.
Програме културе, поред представљања књига наших најугледнијих књижевних стваралаца, чине ликовне и документарне изложбе, као и анимативни и заиста богат рад са децом и младима, на шта смо нарочито поносни.
Слављеничке и јубиларне 2007. године је започета изградња Анекса, првог наменског простора у историји Библиотеке, али и културног живота града Шапца. После тачно десет година врата Анекса су отворена за све кориснике. На тај начин решен је проблем смештаја и одговарајуће заштите библиотечког фонда. У новом и модерно опремљеном објекту смештени су Одељење за децу са читаоницом и радионицом, Одељење периодике и Завичајно одељење са заједничком читаоницом, као и вишенаменска Дворана „Винавер“. Овим подухватом можемо мирно, раме уз раме, са многим европским библиотекама.
11. октобра сваке године је свечаност свих нас – Дан Библиотеке.
Тог дана, сваке године по савести сабирамо али и почињемо…