Edit Content

Пратите нас:

Програм „Глас тишине“ који Библиотека шабачка реализује уз подршку Министарства културе и информисања је програм којим се библиотечке услуге представљају, прилагођавају и пружају глувим и наглувим особама којима је први језик – српски „знаковни језик“. Израз знаковни језик представља визуелни начин споразумевања глувих и наглувих особа стандардизованим знацима руку и прстију, са или без мимике, са сопственом граматиком и синтаксом, помоћу кога се преносе мисли, представе, намере и појмови.
Радионице, предавања, превођење програма на знаковни језик реализује едуковани библиотекар Библиотеке шабачке. Друштвене мреже, портали и посебни канали су нам дигитална спона са корисницима ових услуга, а адекватну комуникацију са наглувим особама, у физичком простору Библиотеке шабачке, омогућили смо постављањем индукционих петљи (системи који помажу наглувим особама са слушним апаратима да јасно чују говорника тј. да звукове око себе чују без сметњи) у позајмним одељењима и сали за програме. Тачке на којима су у Библиотеци постављени системи индукционих петљи су обележене међународно препознатљивим знаком који кориснику слушног апарата даје информацију да је то место на посебан начин озвучено.
Библиотека шабачка, место социјалне интеракције заједнице, ангажована установа културе и кључни информациони центар Мачванског округа истиче потребу свих – да се добро разумемо зато што само тада можемо даље, више, боље и гласније.