Edit Content

Пратите нас:

Изузетно добра сарадња коју је Библиотека шабачка остварила са Аустријским културним форумом настављена је и изложбом „Никола Тесла и Висока техничка школа у Грацу“. Ни јака киша није спречила Шапчане да науче, сазнају и открију мање познате детаље о двогодишњем боравку великог српског научника у аустријском граду Грацу. Изложбу је, поред Јелене Подгорац Јовановић, директорке Библиотеке шабачке, отворио и др Адријан Фајкс, председник Аустријског културног форума, који је том приликом указао и на блиске везе Србије и Аустрије током 19. века. Програму је присуствовао и Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца

 

Никола Тесла је дошао у Грац 1875. године, са 19 година, где је уписао Високу техничку школу, која је у то време окупљала најбоље студенте из југоисточне Европе и северне Италије. Имала је најновије и најбоље машине и била водећа школска институција у Европи. Тесла је у том периоду научио основе о електротехници и механици. Иако никада није дипломирао на Техничкој школи, нити је добио оцене за последњи семестар, додељен му је почасни докторат у Грацу 1937. године. Данас лабораторија на Институту за технику високог напона носи његово име, а откривена је и статуа Николе Тесле.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.