Edit Content

Пратите нас:

Интензивна недеља разумевања

За нама је „Недеља инклузивне културе“ која се може другачије назвати и Интензивна недеља разумевања. Укључили смо се, придружили смо се, разумели се остварујући јаке везе и стварајући непоновљиву енергију. „Слободан да будеш другачији“, слоган који се сваког дана у прошлој недељи чуо више пута, водио је све учеснике у овој чудесној мисији промене. Сви ови сусрети отворили су бројна срца, порушили многе баријере, одшкринули нека тешка врата и пружили могућност светлости да потисне таму.
Зато, не може бити случајност што је на трећи књижевно-ликовни конкурс „Дај ми реч да је насликам“ пристигло 365 радова деце која уче по ИОП-у. Један рад за сваки дан у години, да мислимо, да разумемо, да деламо. У понедељак 3. априла свечано је отворена изложба на којој су говорили Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке, Александра Вуковић Курдулић, иницијатор књижевно-ликовног конкурса и идејни творац „Недеље инклузивне културе“ у Шапцу и проф. Ален Челић са Академије за уметност и културу из Осијека. Тиме је обележен Светски дан дечије књиге и Светски дан особа са аутизмом.
Најуспешнијима су додељене награде у три категорије, чији су радови били инспирисани чувеном причом Душка Радовића „Крокодокодил“. У најмлађем узрасту прву награду је освојила Весна Димитријевић, ОШ „Љубомир Аћимовић“ из Обреновца, другу награду је добио Филип Маринковић из исте школе док су добитници треће награде Кристина Драговић, ОШ „14. октобар“ из Београда и Катарина Мраовић, ОШ „Јанко Веселиновић“ из Шапца. Прву награду у Бе категорији освојио је Данило Ивановић, ОШ „Бранко Ћопић“ из Београда, другу награду су освојила браћа Немања и Александар Миленковић, ОШ „Стеван Јаковљевић“ из Параћина, а трећенаграђен је Кристијан Миленковић, ОШ „Љубомир Аћимовић“ из Обреновца. У најстаријем узрасту додељене су две прве награде Стефану Рашевићу из Средње занатске школе из Београда и Илији Милосављевићу из Техничке школе из Ужица. Ученику Андреју Деспићу из исте Техничке школе додељена је друга награда а Ђорђе Ицић, ШОСО „Младост“ из Пирота, је освојио трећу награду. Посебне поклоне за првопласиране доделила је Маргарета Мусић у име Еликсир фондације и речима подршке охрабрила сваку иницијативу да они другачији буду једнако видљиви у нашем друштву.
Прослава јединствености и слављење посебности су настављени у Дворани „Винавер“ у Анексу Библиотеке веома садржајним програмом. Сви присутни су уживали у хорском извођењу деце из Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ са професорком Љубицом Максимовић и гитаристом Јованом Станковићем, који су отпевали две нумере знакујући на знаковни језик уз вођство наше колегинице Горице Рајичић. Публици су се представила и деца из вртића „Сунце“, мажореткиње и полазници школице глуме „Шарена шаргарепица“. Сусрет са професором Аленом Челићем обележио је крај дана, уз веома интересантну радионицу сценског покрета и представљање студијских група на уметничким академијама у Сплиту и Осијеку.
Радионица ткања наше креаторке Марије Јуришић Иванковић спојила је ученике ОШ „Лаза К. Лазаревић“, децу из ОШ „Свети Сава“ и бројне педагоге. Лепота старог заната и савладавање креативне технике све учеснике у радионици је учинила срећним. Радост на лицима и нескривени осмеси красили су и полазнике Луткарске радионице коју је водила Анита Пешић из Удружења „Чувари детињства“ из Ниша. Том приликом настале су занимљиве луткице од папира и креирале се маштовите приче у незаборавном дружењу на Одељењу за децу.
У току ове недеље реализовано је предавање „Људске потребе су гласне и у тишини“ у оквиру пројекта „Глас тишине“, које је намењено глувим и наглувим особама и свима онима који су имали потребу да се упознају са језиком и културом заједнице глувих особа. Уз речи добродошлице колегинице Горице Рајичић на знаковном језику, која је уједно и иницијатор и носилац пројекта, предавање о разумевању положаја глувих и наглувих особа у друштву као и о рушењу предрасуда које су присутне у свакодневном животу, одржале су Нина Барановски, судски тумач за знаковни језик и оснивач Удружења „Руке говоре“, Дејана Ерцег и Ања Жујовић психолози.
Богат програм у Библиотеци шабачкој, која је стратешки партнер ОШ „Свети Сава“ у реализацији ове „Недеље инклузивне културе“, употпунило је и дружење са младом песникињом Аном Илић из Ниша. Она је пленила свом душом и срцем, а својом духовитошћу и речитошћу никог није оставила равнодушним. У разговору са Аном су учествовале професорка др Анђелка Лазић и Наташа Марјановић, докторант филолошких наука. Ово је био сусрет пун емоција где је Анина поезија рушила све баријере и отварала нове светове дубоко у нама. Било је то вече за памћење.
Била је то Интезивна недеља разумевања и нека траје и даље!


Александра Ердевички Томић