Edit Content

Пратите нас:

Магнолија у дворишту Библиотеке

Наука каже да је први цвет који је икада процветао на планети Земљи била управо магнолија, која симболизује достојанство и отменост. У Кини је цвет магнолије симбол снаге и верности у љубави, док је у Европи симболизовао враћање старој љубави. У граду Шапцу магнолија симболизује књигу и Библиотеку.
„Да, магнолије: десетак година преображавале су сваки мој из тела пропет усхит, спремне да, посесивне, приграбе сву пажњу, узвративши увек на најмању милост, дарујући милост и лепоту и кад се пука равнодушност бокорила око њих. Засадио сам их крајем октобра, поткрај века који је од две цифре које има у имену, нулу неизмерно увећавао, желећи ваљда, као већина нас, да она штошта окружи и штити. Али, нула је увек само нула, а кад је умножена, као у веку што је нелеп минуо, остану обичне, тако податне речи да нас лече. Уз њих још и боје, мириси, усхити. Остану речи благе, као магнолија.“
(Одломак из приче „Посебна места“ Живорада Недељковића, која је објављена у књизи „Писац у врту“ коју је приредио Томислав Маринковић)
Фото: Глас Подриња

Кристина Алексић