Edit Content

Пратите нас:

Одељење периодике

Након вишедеценијског лутања од једног до другог неусловног смештајног простора, фонд периодике Библиотеке шабачке коначно је нашао своје место 2010. године, под кровом незавршеног Анекса. Тада је и почела његова суштинска физичка заштита. До броја од 245 наслова новина и 690 наслова часописа, који чине фонд Одељења периодике, дошло се селекцијом по унапред дефинисаним принципима и методама. Одељење садржи богату збирку серијских публикација: часописе, новине, годишњаке, календаре, билтене… Најстарији новински лист у фонду је „Стармали” из 1878. године, док титулу најстаријег часописа носи Лист за књижевност и забаву „Матица” из 1867. године.
У фебруару 2016. године завршена је електронска обрада серијских публикација. Корисници су од тада у могућности да претраже базу Библиотеке шабачке и дођу до информација о овој врсти грађе. У појединим записима налазе се линкови који воде ка дигитализованим облицима новина или часописа. Започета је и аналитичка обрада периодике, одабраних часописа Завичајног одељења.
Читаоница и депо за периодику опремљени су прикладним намештајем и уређајима за заштиту библиотечких фондова, али и пријатан боравак за рад читалаца и библиотекара.