Edit Content

Пратите нас:

Да ли знате како се воле тинејџери?

Већ је постала традиција да се, чим опролећи, договарамо са нашом и вашом Кајом како ћемо одговорити на изазове које родитељство готово свакодневно поставља пред нас. Овог пута је тема била љубав. Пред препуном Двораном „Винавер“ психолог Катарина Јовановић је говорила о психолошком портрету савремених адолесцената и одговорила на питање како се воле тинејџери. Не могу вам препричати предавање, али могу цитирати његову суштину:
„Љубав је више од осећања. Љубав је и однос: однос родитеља који воли и који је вољен и детета које воли и које је вољено. Не може се пренагласити важност квалитета тог односа. Љубав је и понашање. Није доста само да се волимо, важно је да се волимо онако како нам је потребно да се волимо. Важно је да се здраво волимо.
Како се воле адолесценти?
Ми смо изгубљена родитељска генерација: ствари су се толико промениле да између наше адолесценције и адолесценције наше деце једва да нађемо неке сличности, као да смо родитељи неким бићима која су дошла са друге планете.
Важно је да причамо о тим разликама и да видимо људе и живот онако како изгледају из њихових патика; да откријемо којим језиком говоре, како осећају, како размишљају, како се друже, како се образују, шта им је потребно од нас.
Можда ће, онда, разлике престати толико да нас плаше. Тако ћемо се здравије волети.“ Катарина Јовановић

Кристина Алексић