Edit Content

Пратите нас:

Дан Михаила Ђурића у Шапцу

Годинама је новембар месец у Библиотеци шабачкој посвећен сећању на великог професора и филозофа Михаила Ђурића, који је рођен у нашем граду. У Свечаној сали Библиотеке, пред одабраним поштоваоцима филозофске речи, одржан је разговор на тему „Деловање професора Михаила Ђурића у Институту за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду“. Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке је уводним говором указала на значај Михаила Ђурића и на велики траг који је оставио за собом. Захвалила се и професору др Јовици Тркуљи који годинама са великим прегалаштвом чини да се ова значајна Манифестација одржи. Своја драгоцена искуства у раду са Ђурићем поделили су проф. др Часлав Копривица, др Маринко Лолић и др Борис Милосављевић.
Професор Копривица је у свом говору истакао непроцењив значај Михаила Ђурића за Институт за филозофију и развој филозофске мисли. Поделио је сопствене импресије о професору и колико је његова свечана, али и детиње искрена личност утицала на њега и остале колеге са Института. Др Маринко Лолић је поделио сопствено искуство у раду на Филозофском годишњаку који је десет година излазио под уредништвом Михаила Ђурића. Лолић је о тим годинама говорио као о златном периоду часописа. Истицао је високе уредничке критеријуме Ђурића и на који начин је подстицао сараднике на рад. Такође се и говор др Бориса Милосављевића ослањао на његове импресије везане за учествовање у часопису и филозофском кружоку. Сва ова излагања носе јединствен утисак о Ђурићу као посебној, непоновљивој, бескомпромисној, строгој, а опет топлој личности.
Шабац и читава филозофска јавност се радује и већ припрема да за две године обележи велики јубилеј, 100 година од Ђурићевог рођења. До тада, Шабац, Библиотека шабачка и верни пријатељи и сарадници чуваће и распламсаваће буктињу сећања на великог човека и мислиоца, Михаила Ђурића.

Александра Ердевички Томић