Edit Content

Пратите нас:

Представљање филма Прошлост у објективу

Представљање документарног филма „Прошлост у објективу“

Информације:

У четвртак, 22. фебруара 2024. године, са почетком у 18 часова, у сали „Винавер“ Библиотеке шабачке, биће представљен документарни филм „Прошлост у објективу“, снимљен у продукцији Удружења грађана „Холокауст центар“ из Шапца.

Пројекат „Прошлост у објективу“ истражује страдање Шапчана у Другом светском рату, у пероду јесен 1941 – пролеће 1942. године. Реализовали су га ученици осмог разреда из четири основне школе: „Лаза К. Лазаревић“ и „Вук Караџић“ из Шапца, „23. октобар“ из Кленка и „Јован Јовановић Змај“ из Сремске Митровице – подручно одељење Јарак.

Стручни тим „Холокауст центра“ припремио је за сваку од школа приручни материјал за упознавање с темом, на основу којег су ученици и професори-ментори креирали сценарио и предвидели најбоља места за снимање. Ученици су имали и задатак да у свом окружењу пронађу сведоке трагичних догађаја, као и фотографије у вези с тим.

Планирано је да по завршетку пројекта ђаци – учесници у својим школама на часовима историје, одрже предавање и тако својим друговима пренесу стечено знање.

Пројекат „Прошлост у објективу“ подржало је Министарство културе Републике Србије.

Датум: 22. фебруар 2024. године у 18 часова