170 година од рођења

Лаза Лазаревић инспирација младима

/ / Вести, Млади / 8. јуна 2021.

Библиотека шабачка наставља обележавање јубилеја, 170 година од рођења великог приповедача и некадашњег суграђанина, Лазе К. Лазаревића. У читаоници Одељења за децу окупили су се ученици из Гимназије са професорком српског језика и књижевности Станком Ел Рабади. У интересантној радионици коју је кординисала Александра Ердевички Томић из Библиотеке, презентовани су радови троје талентованих гимназијалаца.

Том приликом је представљен рад Уроша Иванковића Метафора и наговештај  у Лазаревићевим приповеткама  који је на веома сликовит начин показао богатство Лазаревићевог приповедног стила. Ученице Анђелија Тошић и Наталија Новаковић су се бавиле Синтаксом Лазаревићеве приповетке и тај рад је представљен и на Републичком такмичењу талената по наставним дисциплинама. Занимљива анализа и запажања су била веома добро прихваћена код осталих ученика.

У последњем сегменту радионице смо водили разговор на разноврсне теме које су покренуте после преслушаног одломка из „Швабице“. Питање носталгије, љубави и религиозних препрека, патриотизма и морала заинтригирали су младе. У опуштеној атмосфери ученици су давали веома интересантне одговоре и виђења на ове теме. Свесни да су се време, навике, васпитање, односно целокупно виђење живота променило од Лазиног доба до данас, млади су ипак уочили неке непроменљиве и универзалне вредности које су им свакако инспирација и дан данас.