200 година од рођења Анке Обреновић

200 година од рођења Анке Обреновић

/ / Дешавања / 17. јуна 2021.

У понедељак, 21. јуна 2021. године, у 19 часова у дворишту Библиотеке шабачке биће уприличено вече музике и приче о прошлим временима, под називом Портрет једне даме у младости, поводом 200 година од рођења Анке Обреновић, прве шабачке принцезе. Библиотека шабачка овај важан јубилеј обележава на Светски дан музике и тиме потврђује да је музика веома важан сегмент културе и друштва како за Шабац у прошлости тако и за данашњи Шабац.
Уз причу о Шапцу и Анкином одрастању пре два столећа Александре Ердевички Томић, ауторке програма, наступиће и ученици Музичке школе „Михаило Вукдраговић“. Млади пијанисти и октет гитара покушаће да уз музику деветнаестог века призову време Анкиног детињства која је међу првима у тадашњој Србији ударала у гитар и клавир.
Значај њеног стваралаштва није толико познат у јавности. Библиотека шабачка је желела да уз посебно осмишљен информативни каталог, који је настао у сарадњи са уметничком групом Комбинарт, упути на сав Анкин допринос у развоју женског образовања као и да истакне битност њене књижевно-уметничке заоставштине.