Ова година је свакако посвећена Лази Лазаревићу и подсећању на значај и величину његове личности. Због тога је и интересантна сарадња која је спонтано настала између ОШ „Лаза К. Лазаревић“ из Шапца и Библиотеке шабачке.

Наставник енглеског, Светислав Предић је са својим ученицима петог разреда, Дуњом Јеремић, Војином Грабовцем и Филипом Велимировићем припремио чувену песму Радијарда Киплинга, Ако / If, на енглеском језику. У простору Библиотеке шабачке, који је за ученике био веома инспиративан настали су кадрови за будући, веома интересантан, видео. Деца су показала таленат и велико умеће у изражајном говору и сугестивни Киплингови стихови су на тај начин допрли до срца слушалаца.

Библиотека шабачка је у свом маниру припремила видео у којем су учествовали чланови Клуба рецитатора, Маша Крстић, Јанко Томић и Андреј Ристивојевић.  Они су такође говорили Киплингове стихове али на српском језику и то у преводу нашег нобеловца, Иве Андрића. Свим учесницима се песма веома допала и ово им је био први додир са Киплинговом поезијом која их је дирнула и запитала.

Настала је сарадња на обострано задовољство коју ћемо се трудити да негујемо и у будуће. Поезија има чудесну моћ да спаја људе а на нама је да те везе одржавамо. Уживајте у наредна два видеа!