• All
  • Вести
  • Деца
  • Изложбе
  • Семинар

БИСИС мобилна апликација

Новине у раду Библиотеке шабачке нашим суграђанима нису непознаница. Овога пута оне се односе на библиотечки информациони систем БИСИС, који је добио и своју мобилну варијанту.

Посета јапанског амбасадора

Његова екселенција господин Такахико Кацумата, амбасадор Јапана у Републици Србији, посетио је Библиотеку шабачку. Поред Јелене Подгорац Јовановић, директорке Библиотеке шабачке, драгог госта је дочекао и Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

„Свети Сава, светли и обасјава“

Свети Сава већ деценијама, на различите начине, инспирише децу и младе који своја ликовна остварења излажу у галерији Библиотеке шабачке. Тежња да пратимо светосавски пут, који негује и обједињује културу и образовање, инспирисала нас је да креирамо Први књижевно-ликовни конкурс „Свети Сава, светли и обасјава“. Жеља нам је да богато књижевно стваралаштво које је засновано на лику и делу Светог Саве, нашег великог светитеља и просветитеља, постане инспирација ученицима од петог до осмог разреда из школа са територије града Шапца. На Конкурс је пристигло више од 100 радова од којих је Савет галерије Библиотеке шабачке (кога чине Татјана Марковић, Соња Петровић Јагић, Мина Ступар и Кристина Алексић) одабрао 30 радова који ће у наредних месец дана красити наш галеријски простор.

Зимски распуст у Библиотеци

Драги другари,

Иза нас je једна весела и успешна недеља, која је протекла у пријатној и такмичарској атмосфери! Зимски распуст у Библиотеци полако постаје традиција Дечјег одељења. Потреба наших корисника да квалитетно и креативно проведу мини-одмор на привлачном и узбудљивом месту и ове године је подстакла библиотекаре да осмисле занимљиве садржаје и тако заокупе пажњу основаца.

3. књижевно-ликовни конкурс „Дај ми реч да је насликам“

Библиотека шабачка и ове године са великим задовољством наставља сарадњу са ОШ „Свети Сава“ из Шапца. У заједничкој реализацији расписан је 3. књижевно-ликовни конкурс „Дај ми реч да је насликам“, који је намењен деци и ученицима који су по ИОП-у. Својим различитим активностима Библиотека шабачка већ годинама покушава да скрене пажњу на децу са инвалидитетом и сметњама у развоју и ова сарадња свакако доприноси томе. Заједничка нам је жеља да истакнемо њихове специфичности и посебности како би им пружили једнаке могућности да искажу свој таленат.

Обавештење за кориснике

Поштовани корисници, обавештавамо вас да ће у петак, 6. јануара 2023. године, Библиотека шабачка радити до 16 часова. За Божић је нерадан дан.

Новогодишње обавештење

Поштовани читаоци, обавештавамо вас да Библиотека шабачка неће радити до 4. јануара.

Поздрављамо се са 2022. годином, али и са свима вама, уз искрене жеље да у наредних 365 дана постанете најбоља верзија себе! Будите здрави и спремни за нове изазове!

Гле, гле све сама чуда

Данас је свечано отворена традиционална годишња изложба Одељења за децу „Гле, гле све сама чуда“. Инспирисана је значајним јубилејом – обележавањем 100 година од рођења Душка Радовића. Изложба је реализована у сарадњи са Основном школом „Јеврем Обреновић“ из Орида, која је ове године прославила 190 година трајања, и полазницима радионица Библиотеке шабачке.

КАКО НАПРАВИТИ ЧАСОПИС

Последњи овогодишњи образовни програм за библиотекаре одржан је 22. децембра. Део редакције Читалишта, научног часописа за теорију и праксу библиотекарства, биo је гост Библиотеке шабачке. Предавању под називом Како направити часопис присуствовали су библиотекари Библиотеке шабачке.

Стрип, стрип – е, па шта је!

Већ неколико година радионица стрипа у Библиотеци шабачкој окупља младе љубитеље девете уметности. Читаоница Одељења за децу је посталa место окупљања ученика Школе примењених уметности који уз помоћ професорке српског језика и књижевности Бојане Јовановић и библиотекарке Александре Ердевички Томић откривају свет стрипа. Током ове године полазници су имали прилику да стручне савете добију и од познатих стрип-аутора попут Бориса Станића, Владе Алексића и Зорана Јанковића, који су занимљивим и креативним радионицама указали на то како се нека прича може преточити у стрип.