Тако далеко, а ипак тако близу

/ / Вести / 3. септембра 2020.

Неки људи без обзира на то где их је животни пут одвео не заборављају место свог рођења, свој некадашњи град и град својих родитеља.  Нечије срце и даље куца у жилама града који, упркос многобројним променама, носи и даље вољену познатост. Дошли су неки нови људи и заменили давно позната лица… У име тих некадашњих пријатеља и познаника као и оних који ће остати вечити незнанци, неки људи желе да оставе траг, желе да врате делић добијене доброте.Такве људе памтимо и вреди их упамтити.

Библиотека шабачка је ризница која чува сећања и успомене на многобројне Шапчане и њене становнике. Свaкако прија и вредно је помена када некадашњи суграђани памте Библиотеку и држе је у посебном делићу свога срца. Госпођи Анђелији Милановић, која је хиљадама километара удаљена од родног града, Канада је деценијама изабрана земља. Ипак она не заборавља Шабац и њену Библиотеку.

Дугогодишњу сопствену пасију, као и пасију својих родитеља, да купује књиге на страном језику, претворила је у значајну колекцију вредних и разноврсних наслова. Деценијско одсуство из родног града је само појачало жељу да испуни замисао и својих родитеља и да поклони све брижно прикупљане књиге. Госпођа Анђелија је, иако тако далеко, остала тако близу. Преко познаника из Шапца је организовала допремање више стотина књига на француском, италијанском и енглеском језику у Библиотеку шабачку. Ове ће књиге наћи своје уточиште у Одељењу стране књиге које је у припреми да постане доступно нашим читаоцима.

Захвални на овој донацији чувамо име великодушне Анђелије Милановић која је обогатила будући фонд Стране књиге Библиотеке шабачке.