Дан Библиотеке шабачке

/ / Вести / 12. октобра 2022.

Сваког 11. октобра Шапчани славе дан када је почела са радом Библиотека шабачка. Њена имена су се у протеклих 175 година мењала – Читалиште, Читаоница, Књижница, Библиотека. Остајао је исти само идеал – пронаћи стално уточиште за читаоце и дом за књиге. У томе смо успели. Иста је остајала и, сада већ вековна, тежња библиотекара да књига тријумфује. Да ли су у томе успевали наши претходници, можемо да судимо тек сада. Успевали су – под бомбама, окупаторима, у условима голог опстанка, књига је, управо захваљујући библиотекарима, била светионик и путоказ за неко боље сутра. После 175 година постојања, опстајања, трајања, решили смо да свечаност поводом Дана Библиотеке посветимо управо библиотекарима.

Уз пригодне говоре Јелене Подгорац Јовановић, директорке Библиотеке шабачке, др Александра Пајића, градоначелника Шапца и Бебе Станковић, дипломиране библиотекарке-саветнице за међународну сарадњу Народне библиотеке Србије, наши драги гости из целе земље уживали су у композицији „Да ли знаш?“ коју су певали и знаковали ученици Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ из Шапца са својом професорицом Љубицом Максимовић, а уз помоћ библиотекарке Горице Рајичић, али и Вивалдијевој композицији „Кончерто гросо“ у извођењу трија „Ена“. Премијерно је приказан и филм урађен поводом јубилеја, али и беседа Дејана Алексића, једног од најзначајнијих српских књижевника. Изузетно нас је обрадовала и посета Данијеле Ванушић, помоћнице министарке културе за културно наслеђе и дигитализацију.

Поносни на континуитет у трајању, раду, резултатима, идеалима, љубави према свом послу, поносни на прошлост и све библиотекаре који су дали свој допринос да данас будемо ту где јесмо, настављамо пут освајања будућности. Не плашимо се јер верујемо у знање. А знање је моћ!