Библиотекарке које не раде свој посао

Библиотекарке које не раде свој посао

/ / Вести / 31. маја 2019.

Живимо у времену у којем је, неретко, недостатак новца изговор за нерад. Такав став се, попут заразе, проширио у све сфере друштва. Лако се човек ушушка у сопственој лењости и летаргији. Ово је прича о мало другачијим људима.

 Ближи се „Библишина рингераја“ бајка настала у нашој Библиотеци. Чули смо много пута до сада да је лако правити бајку са пуним џеповима. Варате се, тако се најтеже прави, а знате ли зашто? Зато што нам пуни џепови често не дају да полетимо. Вежу нас попут окова и постајемо робови свакодневице!

Смисао библиотека је да пруже људима бољу верзију стварности. Зато смо ми створили сопствену бајку у којој живе Алиса, Том Сојер, Оловни Војник, Пипи Дуга Чарапа, Хаклбери Фин. Ове године смо позвали да им се придруже и Црвенкапа, Петар Пан, Лимени, Звончица. Пошто су у међувремену мало порасли, схватили смо да им треба нова гардероба. Схватили смо и да немамо баш много новца за њу. То никако не значи да ћемо одустати! То значи да ћемо узети маказе, приручнике, иглу и конац и почети са послом. Смемо ли себи да дозволимо луксуз да Црвенкапа остане без хаљине само зато што немамо новца?

Весна Тимотић (виши библиотекар, начелница Одељења каталогизације) Марија Вуковић (виша књижничарка, креаторка и организаторка многобројних радионица за децу) и Славица Тркуља (библиотекарка, једна од ауторки Књигождера) су, поред свакодневних обавеза, нашле времена да покажу своје вештине, креативност, а надасве љубав према књизи. Јер само када имате свест о смислу свог посла, као и утицају који можете остварити на друге, неће вам бити тешко да, за дан-два, изађете из шаблона и урадите нешто другачије, неочекивано, а тако важно. Весна, Марија и Славица су пример да ко хоће нађе начин, а ко неће нађе изговор.

Црвенкапа ће добити нову хаљиницу и пелерину, Петар Пан шеширић и ципеле, Лимени ће имати потпуно ново одело… Колико то кошта? Шаку љубави и ентузијазма. Без ПДВ-а.