Британци

Британци и Други светски рат у Југославији

/ / Вести, Изложбе / 25. маја 2021.

Изложба Британци и Други светски рат у Југославији је свечано отворена у Галерији Библиотеке шабачке у ужем кругу поштовалаца културе. На отварању су се инспиративним говорима о узајамној борби британске и југословенске војске против фашизма, обратили Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке, Ник Илић, пуковник и аутор изложбе и Немања Пајић, председник Скупштине града.

Ова изложба доноси 140 фотографија и подељена је у осам целина и представља сведочанство о времену у коме су народи на овим просторима, заједно са савезницима, међу којима је била и Велика Британија, водили борбу за слободу. Дирљива прича о заједничким жртвама представљена је и кроз многобројна документа, која обогаћују изложбу.

Аутор поставке је пуковник Николас Ник Илић, војни аташе британске амбасаде у Србији, чији се отац борио у  Другом светском рату, као припадник Динарске четничке дивизије Југословенске војске. Породични корени су га мотивисали да на овај начин забележи и сачува од заборава сећања и причу о савезништву између британске војске и српског народа.

Овом изложбом се пружа могућност млађим нараштајима да се боље упознају са историјом и да на тај начин боље разумеју прошлост. Сви заинтересовани посетиоци моћи ће да погледају ову изложбу у наредних месец дана.