Будите добро

Будите добро, ништа друго није довољно

/ / Вести / 30. децембра 2019.

Подучава нас Андрић да време мучи и замара само оне који живе заузети једино ништавним бригама о својој личности и својим уживањима; али оно је кратко и неосетно онима који, заборављајући себе, раде на ма каквом послу који их превазилази; мерено величином једног смелог и неостварљивог сна, оно говори и постоји. Зато своју мисију библиотекари могу испунити само уз поштовање својих читалаца и њихове потребе да свет који долази буде свет хуманитета, истинских вредности и људског достојанства, свет у којем је могуће самоостварење као највиша индивидуална вредност.

Када се осврнемо на 2019. годину, и није све тако лоше, књиге су добре зато што су, како каже Умберто Еко, попут кашике, чекића, точка или маказа – када сте их једном измислили, не можете их учинити бољим. Читање је предуслов за разумевање света и суштинска функција друштвености. Франц Кафка је пре скоро једног века рекао: „Мислим да морамо читати само оне књиге које нас гризу и убадају. Књига мора бити секира за замрзнуто море у нама.” Читање је, као и љубав, начин постојања. За посвећеног читаоца, читање је друштво које не заузима ничије место, али које нико други не би могао заменити. Читање нас удаљава од стварног света, али само да бисмо открили његов смисао.

Дружили смо се целе године са нашим читаоцима у Библиотеци шабачкој и није нам понестало воље, ентузијазма. Жеље и маште нису се умориле ни клонуле. Истекло нам је и умакло време, а жеља је, вођена мишљу да би боре требало да сачувају само наше осмехе, направила следећи сусрет, што пре, у истом расположењу, на истом месту, јер је радост немерива, а уживање увек веће.

Као и нама у Библиотеци, желим свима да не праве изговоре, они ће увек бити ту, прилике неће. Никада се немојте бојати да кренете из почетка, то вам даје шансу да изградите нешто боље, али не да будете бољи од свих, већ да будете бољи од себе јуче. Немојте прихватати ствари које не можете да промените, већ промените оно што не можете да прихватите. И победите!