Читај, разговарај, радуј се!

Читај, разговарај, радуј се!

/ / Деца / 31. маја 2022.

У понедељак, 30. маја 2022. године, отпочели смо активности у недељи када обележавамо Међународни дан детета. У Одељењу за децу Библиотеке шабачке, Тања Лебовић из издавачке куће Propolis Books, одржала је читалачке радионице. Инспирисана књигама Тату и Пату у чудноватој причаоници, Кућа од медењака и Весела анатомија, Тања је осмислила и одржала три једночасовне радионице. У Дечјој читаоници смо угостили предшколце из Вртића Меда, ученике другог разреда из основних школа Вук Караџић и Николај Велимировић, као и четвртаке из Основне школе Николај Велимировић.

Предшколци су уживали у улози креатора приче уз помоћ књиге Кућа од медењака. Ова књига је интересантна по томе што је читалац тај који креира догађаје у њој. Наши другари су имали прилику да уђу у бајку и буду њени главни јунаци. У зависности од тога који пут су одабрали, имали су различит развој догађаја и крај приче. Уживали смо сви!

Другаци су уживали уз књигу Тату и Пату у чудноватој причаоници. У друштву ове занимљиве браће из земље Чудесије, научили смо да другачије и занимљивије читамо бајке – мењањем гласова, различитом мимиком лица и исказивањем осећања. Успешно су наши маштовити другари савладали и овај начин читања бајке који је био лепши и занимљивији од свих досадашњих читања.

Весела анатомија је дала низ одговора и објашњења на постављена питања у вези са људским телом које је задивљујуће, фасцинантно и помало чудно. Другари су активно учествовали у давању одговора на сва важна питања као што су: Зашто нам крче црева и како то лекари зову? Колико времена у животу ћемо провести на ве-це шољи? Чему нам служи пупак? Зашто и колико јако хрчемо? Закључили смо да је Весела анатомија комплетан водич кроз људско тело. Може се читати као роман, од корице до корице, а можете је читати и онда када желите да сазнате нешто више о одређеној теми.

Свака радионица се завршавала поруком да је најбитније читати, јер како Тања рече, читањем постајемо мислећа бића, а од деце стасавамо у мислеће људе.