Читалац/Сарадник за библиотерапију – Катарина Матић

/ / Вести / 26. новембра 2020.

Катарина Матић је дугогодишњи члан Библиотеке шабачке и истински заљубљеник у књигу и читање. Иако по образовању струковни фармацеут, њена истинска заинтересованост и осећајност за људе који је окружују огледа се у њеној сталној тежњи да кроз одабрану литературу укаже на изазове данашњице и да открије начине како се они могу савладати.

Учествовала је у раду београдског омладинског часописа “Youth Now“, за који је писала текстове о животним темама, по сопственом избору. Портал „Књиге на длану“ је објавио текст „Дечије бајке су најважније у детињству“, који је написала као рецензент на наградном конкурсу. Удружење „Популиарти“ из Београда је у зборнику радова „Писма из карантина“ уврстило њену песму „Корона“ и издало је у штампаном издању, као резултат истоименог конкурса.

Њен етузијазам је упечатљив. Она жели да помаже људима како би у себи пронашли зрнца мудрости која би развили у предиван цвет маште и надахнућа. Спознавши библиотерапију, као апотеку за душу, жели да подели са другима који воле уметност и магију писане речи, на који начин књига лечи уз једноставне савете и литературу коју заједно са библиотерапеутом из Библиотеке шабачке бира.

„Сматрам да нам књиге које смо прочитали помажу да се снађемо у компликованим животним ситуацијама. Зато неки људи знају и виде даље и више од других. А човек је тајна и загонетка, па се тако према сваком човеку треба поставити, као према јединственом бићу, са много љубави и поштовања. На крају, сви смо ми људи, али треба бити човек, јер наша мисија је да ширимо љубав, знање и радозналост према лепом и новом али уз поштовање према постојећим фундаменталним и моралним начелима,  јер када сви мисле исто, онда то значи да нико не мисли довољно. A стара пословица, на зиду читаонице Библиотеке шабачке гласи: „Књига је највеличанственији споменик од свих направљених, јер она сама  чува неизбрисиве трагове у срцу оног који је чита“. Ми смо део ње и она је неодвојиви део нас, јер писање је, понекад, читање сопствених мисли! “. То вам поручује Катарина Матић, наш Читалац/Сарадник за библиотерапију.