Црвено, зовем се црвено

/ / Вести / 13. фебруара 2020.

Библиотека шабачка наставља добру праксу започету крајем прошле године и својим читаоцима нуди разноврсну литературу кроз интересантно осмишљен Тематски кутак на Одељењу за одрасле. У Нову годину смо ушли са насловима који су објављени у прошлој години. Разноврсност жанрова и тема привукло је наше посетиоце. С поносом можемо да констатујемо да је преко 150 књига, које су препоручене у оквиру Тематског кутка, нашло своје уточиште за празнике. Задовољство и уживање у квалитетним насловима из овог кутка наши верни чланови су делили са нама.

Фебруар смо дочекали у црвеном руху. Књиге црвених корица нашле су се једна до друге обједињене темом „Црвено, зовем се црвено“. Познаваоци и љубитељи дела Орахана Памука у овом наслову виде директну везу коју смо и желели да истакнемо. Симболика црвене боје је вишезначна  и упућује на љубав, оптимизам, страст. Црвена је и боја крви, борбе, боја живота, здравља.

Књиге црвених корица само су сличне по својој спољашњости, али крију различите теме, стилове, поруке. Креативно представљене нашим суграђанима, оне маме својом разноврсношћу. Чувена едиција „Реч и мисао“ спаја неспојиво. Наслови Буковског, Еразма Ротердамског, Молијера, књига о Коњовићу, Рембранту, затим књиге о љубави, духовности и моралу –  наслоњене једна на другу и „ослобођене“ из библиотечких магацина и депоа, представљене су истанчаним и истинским књигољупцима.

„Чујем како питате: шта значи бити боја?

Боја је оку додир, глувима музика, једна реч у тами…

Срећно ли сам што сам црвено! Изгарам; моћно сам; знам да ме примећују и да ми се ви не можете одупрети.“

Орхан Памук („Зовем се црвено“)

Немојте се ни ви одупирати, узмите књигу и уживајте. Учините живот лепшим.