Предавање Катарине Јовановић

Да ли су везе данас без везе?

/ / Вести, Млади, Предавање / 3. октобра 2019.

Да је љубав увек у моди показали су шабачки адолесценти у причаоници „Да ли су везе данас без везе?“, коју смо реализовали у сарадњи са дугогодишњом сарадницом, психологом Катарином Кајом Јовановић. У двочасовном разговору, који је био пропраћен сталним смешкањем, кикотањем и врпољењем, наши млади суграђани су дошли до озбиљних закључака када је љубав у питању.

Катарина Јовановић је ово дружење почела на допадљив, али и веома директан начин желећи да се млади од самог почетка активно укључе у размишљање на тему љубави, заљубљености, везе, љубоморе, страха и патње. Један млади ‘осмак’ је љубав окарактерисао као „процес у мозгу који ствара хемикалију која помаже у зближавању две особе“. Уз осмехе и шапутања ипак се, уз стручну помоћ, дошло до закључка да љубав обједињује хемију, интимност и посвећеност. Посебно је наглашено како се данас зове, изгледа и функционише веза двоје младих, људи чија година рођења почиње двојком и колико се говори о овој теми, али и ко данас учи младе како се воли?

Велико интересовање ‘осмака’ из ОШ „Јанко Веселиновић“ и ОШ „Ната Јеличић“, као и средњошколаца из Шабачке гимназије и Економске школе „Стана Милановић“ добар је показатељ да је прича о оваквим темама неопходна, али и да су потребни прави стручњаци који ће на адекватан начин упутити младе људе и разрешити им недоумице. А Библиотека шабачка се обавезује да ће и даље оваквим и сличним програмима помагати нашим омладинцима.