У понедељак, 11. октобра 2021. године, обележили смо 174. годишњицу Библиотеке шабачке. Већ данас поносно ступамо у 175. годину трајања и целу годину ћемо посветити јубилеју, а ова година и годишњица, ништа мање вредна, је обележена у складу са приликама у којима смо сви већ годину и по дана – скромно, с мером и одговорно да би књига наставила да буде и прибежиште и уточиште. Овим речима је директорка Библиотеке шабачке, Јелена Подгорац Јовановић, почела говор приликом Дана Библиотеке. Свим гостима и пријатељима установе обратио се и градоначелник Шапца др Александар Пајић. Музицирање младог гитаристе, Вељка Вуковића, употпунило је ову свечаност.

У наредном одломку говора директорке може се осетити део атмосфере која је владала на обележавању овог значајног дана:

Kњига је као кашика, маказе, чекић или точак. Једном пронађена, не може се побољшати. Не можете направити кашику бољу од кашике. Kада дизајнери покушавају да унапреде нешто као што је на пример вадичеп, њихов успех је веома ограничен. Већина њихових побољшања ни не раде. Kњига је темељно тестирана, и тешко је видети како би се могла побољшати, унапредити за оно чему тренутно служи. Можда ће се развијати у погледу компоненти, можда странице неће бити направљене од папира. Али ће и даље бити иста ствар. Рекао је генијални Умберто Еко, и ми ћемо се потпуно сложити са његовом тврдњом – књига не може бити боља него што јесте.

И зато смо говорили о књигама, а о чему би друго у Библиотеци. Причали смо о грађевинама, о библиотекарима, никада не пропуштамо да говоримо о читаоцима, а, била је ово одлична прилика, баш на Дан Библиотеке да започнемо приче о књигама. Историјат књиге, најчитаније књиге, најпродаваније, књиге које су доживеле највише издања, највише контроверзи, или пак, које су забрањиване, најмање, највеће, најкраће, најобимније – нема краја могућностима када књигу изаберемо као тему разговора и приче. Но, пошто морамо однекуд кренути, поменули смо неколике књиге које су мењале свет. Овај наш свет, који ни најбољи ни најгори од свих могућих светова јесте једини наш и мењао се, управо под утицајем књига. Прича би предуго трајала када би говорили о свим књигама које су имале утицај на развој човечанства, и зато што је свака, на свој начин то и чинила, па вас молимо, сугеришите, да у неким следећим сусретима причамо о вашим изборима библија човечанства. 

Библиотека шабачка, као један од симбола Шапца има свесрдну подршку свога Града, па нам се, у то име, обратио наш градоначелник, др Александра Пајић и потврдио да ће Библиотека и убудуће подстицајима, потпором и ослонцем у Граду бити лучоноша и корифеј, а на понос свих који смо ту, и оних који ће тек бити.