Дан емоција, среће и радости

/ / Деца, Изложбе, Млади / 5. априла 2021.

Други април је широм света познат као Дан дечије књиге и Дан особа са аутизмом. Библиотека шабачка и ОШ „Свети Сава“ су ове поводе објединили и достојно обележили програмом на три локације. По речима свечаног госта, Јасминке Петровић, књижевнице за децу и младе, програм је био светског квалитета. Свакако су за такав утисак заслужна сва деца учесници из целе Србије која су послала преко 200 радова као и љубав и преданост свих који су радили на осмишљавању и реализацији књижевно-ликовног конкурса и изложбе „Дај ми реч да је насликам“.

Књига и реч као спона и инспирација за дечија ликовна остварења повезала је две установе и на тај начин помогла свој деци која уче по ИОП-у да покажу своју љубав према књизи и исткла њихове таленте. Помогла им је да се за њих чује, да буду видљива, да се укаже на значај свих ментора који раде са њима и да се истакне непроцењива улога родитеља којима је помоћ и подршка преко потребна.

Размењиване су јаке емоције. Осмеси и истинска срећа били су присутни при сваком сусрету са децом добитницима. Никога није оставио равнодушним долазак предивне Николине Нанушевски из Београда која је добила специјалну награду за цртеж који је преко посебног компијутеског програма нацртала очима. Весела дружина из ОШ „Жарко Зрењанин“ из Зрењанина је допутовала са три награђена учесника из А категорије. Синиша Новаков, Селмина Зекић и Скендер Аметов са  менторима били су пуни радости и захвалности и учинили су ову прославу посебном. Млади средњошколац Андреј Кујунџић из Ужица је открио колико му значи признање на овом конкурсу а пре свега је истакао колико му значи што је неко приметио његов таленат. Многобројна деца из шабачке школе „Свети Сава“ са својим родитељима су уживала у програму и изложби на којој су са поносом препознавали своје радове. Дирљивих момената на овом дружењу је било прегршт а један од њих је свакако извођење представе „А зашто?“, ученика школе „Свети Сава“, по тексту Јасминке Петровић.

Свечаним отварањем изложбе у холу Библиотеке и обраћања Јелене Подгорац Јовановић, директорке Библиотеке шабачке, Александре Вуковић Курдулић, библиотекара из ОШ „Свети Сава“, Бојана Дамњановића, већника за образовање, поздравних речи Јасминке Петровић и музичких нумера које су извели Владислав Поповић, Теодора Живковић и Нађа Живковић, завршена је прослава која је истицала љубав, разумевање и  заједништво. Изложба ће красити хол Валичанског двора и Дечије библиотеке све до 20. априла а додатне занимљивости о овом догађају се могу пратити преко мрежа Библиотеке шабачке.