Дан превремено рођених беба

/ / Вести / 17. новембра 2021.

Широм света се 17. новембар обележава као Дан превремено рођених беба. Према статистичким подацима, једна од десет беба роди се пре времена. У Србији је то више од 4000 малишана годишње, односно 11 сваког дана. Будући да се рађају недовољно развијене да би преживеле, неопходна је подршка специфичних медицинских апарата и велика стручност и посвећеност високообразованих медицинских радника. Упркос томе, последице превременог рођења могу бити веома озбиљне и трајне (водећи је узрок смртности деце млађе од једне године).

У току данашњег дана се организују активности које имају за циљ подизање свести о проблему превременог рођења. Једна од тих активности је осветљавање грађевина декоративном расветом љубичасте боје, будући да је то боја која симболизује ову тему.

Данас ће, као и претходне године, Библиотека шабачка засијати љубичасто. То је наш начин да подржимо све мале борце и њихове родитеље.  У Одељењу за децу биће истакнут кутак посвећен малим дивовима, уз одабир стручне литературе, као и романа заснованих на истинитим причама.

У књизи Пут родитељства: од мрвице до звезде, ауторка Милица Лазаревић Јекић поручује да није свако родитељство исто, нити је сваки његов почетак онакав каквим се родитељи надају током блажених дана трудноће.  Неке бебе су пожуриле да се роде, и ту настаје родитељство под посебним околностима. Када очекивано славље замене брига, неизвесност, страх, родитељима превремено рођених беба потребни су подршка, разумевање, али и помоћ.

Попут наведене књиге, Библиотека шабачка се труди да и својим библиотекаркама, али и другим људима који се налазе у оваквој ситуацији, буде подршка и неопходна помоћ.