Слављење различитости

/ / Изложбе / 5. априла 2022.

За сваку библиотеку Међународни дан дечије књиге представља посебну радост и усхићење. Наша Библиотека дуги низ година осмишљава веома занимљиве програме тим поводом. Прошле године смо успоставили сарадњу са ОШ „Свети Сава“ из Шапца. На тај начин смо објединили прославу овог значајног дана и Дана особа са аутизмом, и то кроз књижевно-ликовни конкурс „Дај ми реч да је насликам“. На понос обе установе, у понедељак 4. априла свечано је отворена 2. по реду изложба радова деце и ученика који уче по ИОП-у и додељене су награде учесницима у три категорије.

Инспиративним говорима, у препуном холу Владичанског двора, обратили су се Јелена Подгорац Јовановић, директрорка Библиотеке шабачке, Јелена Ђурђевић, в.д. директорка ОШ „Свети Сава“ из Шапца, Александра Вуковић Курдулић, библиотекарка и координаторка конкурса из ОШ „Свети Сава“ из Шапца и Горан Маловић, председник жирија и директор Специјалне школе са домом ученика „Бубањ“ из Ниша. Награде је доделио истакнути песник и писац за децу Дејан Алексић. Био је то дан када се славила различитост, када се изашло из познатих и постојећи облика и боја и уронило у необичан, шарени свет пун оригиналних и аутентичних слика.

Инспирација за ликовне радове 222 учесника из основних и средњих школа из целе Србије биле су приче Дејана Алексића: „Лука из олука“, „Бојан Мрвица и закопано благо“, „Слон из ципеле“ и „Зид“. У А категорији, од првог до петог разреда, прву награду је освојила Кристина Мартиновић, ученица ШОСО „Јелена Мајсторовић“ из Зајечара. Другу награду је освојила Сузана Таду из ОШ „Жарко Зрењанин“ из Зрењанина. Трећа награда је припала Јовану Вирићу из ОШ „Миливоје Боровић“ из Мачката, затим Јовану Ченићу, ученику ОШ „Миодраг Матић“ из Београда и Алмири Лимони из ОШ „Жарко Зрењанин“ из Зрењанина. Прву награду у Б категорији, од петог до осмог разреда, освојио је Радован Јовановић, ученик ОШ „Милоје Чиплић“ из Новог Бечеја. Другу награду је освојио Илија Милосављевић из ОШ „Душан Јерковић“ из Ужица. Трећа награда је припала Мирослави Седлак из Школског центра са домом ученика „Доситеј Обрадовић“ из Суботице и Тамари Ристић из ОШ „Кадињача“ из Лознице. У Ц категорији су награђене три средњошколке. Прву награду је освојила Даница Луковић из Школе за основно и средње образовање „Иво Лола Рибар“ из Краљева. Другу награду је освојила Марија Рафаиловић из исте школе. Светлана Николић из Школе за основно и средње образовање „Јелена Мајсторовић“ из Зајечара добитница је треће награде. Додељена је и специјална награда, и то Милошу Станићу који похађа Школу за слепе и слабовиде „Вељко Рамадановић“ у Земуну.

Срећа награђене деце је извирала из њихових очију и обасјавала све присутне. Својим кућама су понели радост, усхићење и понос, а нама оставили прегршт незаборавних коментара који красе и нашу књигу утисака. Један ће свакако остати урезан у наша срца и служиће као велики подсетник: „Хвала за овај прозор у свет!“

Хвала свима вама!