Дебата „Како је дошло до Југославије?“

/ / Дешавања / 23. новембра 2019.

У среду, 27. новембра 2019. године, у 19 часова у Дворани „Винавер“ у Анексу Библиотеке шабачке биће одржана дебата „Како је дошло до Југославије?“. Говориће: др Сања Петровић Тодосијевић, научни сарадник на Институту за новију историју Србије и проф. др Миломир Степић, научни саветник на Институту за политичке студије. Модератор програма ће бити архивиста Иван Досковић. То је прва дебата у циклусу „Југославија или кратки ХХ век Балкана“, који ће се реализовати у сарадњи Библиотеке шабачке и Међуопштинског историјског архива у Шапцу.

Прва трибина „Како је дошло до Југославије?“ бавиће се контекстом у коме је настала нова држава. Такође и питањима какав је био идејни и геополитички оквир пред почетак Првог светског рата. Биће речи о стању у Европи после прекида ратних дејстава, у новембру 1918. године. Али и о томе како је дошло до стварања нових држава и који су били циљеви и мотиви за њихов настанак. Шта су били фактори дезинтеграције нове државе?

Назив циклуса предавања је одабран јер се историја Југославије добрим делом поклапа са идејом о „кратком XX веку“ који траје од 1914. до 1991, а коју је изнео знаменити историчар Ерик Хобзбаум. Стварањем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца на Балкану је створен нови политички ентитет који је заузимао његов централни простор, али је постао и његова централна фигура политике. Циљ ових трибина је да се да приказ историјског развоја државе, народа и културе која је настала на том простору.