Шта детету треба да расте до неба?

/ / Деца / 10. октобра 2022.

Иза нас је једна весела и садржајна недеља, Дечја недеља. У Библиотеци шабачкој обележена је низом активности које промовишу књигу и читање и дају одговор на питање „Шта детету треба да расте до неба?“, што је и слоган овогодишње манифестације која се дуги низ године у Србији обележава прве недеље октобра.

Богат садржај који су планирали библиотекари Одељења за децу обрадовао је наше младе кориснике. Програм „Корак у свет књига“ представио је Библиотеку шабачку млађим групама вртића, предшколцима и првацима из две основне школе. Библиотеку је, у пратњи васпитача и учитеља, посетило преко триста малишана. Библиша и Библина, маскоте Дечјег одељења, уз помоћ библиотекара пронашли су за свако дете занимљиву књигу и учинили да њихов боравак у Библиотеци буде незабораван. Наши гости били су и другари из Установе за децу и младе „Кућа добре воље“, са којима смо играли друштвене игре, преслушавали звучне књиге и гледали цртане филмове.

За наше најмлађе кориснике организовали смо два дружења кроз програме „Рођени за читање“ и „Рођени за музику“, који су намењени деци од рођења до треће године и њиховим родитељима. Наши најмлађи суграђани су рођени и за читање и за музику. Шарене, звучне књиге измамиле су им осмехе и подстакле радозналост, а родитељи су уживали у разговору са Миленом Илић, физиотерапеутом. Звуци клавира, гитаре и виолине оставили су малишане без даха. За њих су свирали Софија, Душан и Давид Вуковић, ученици Музичке школе „Михаило Вукдраговић“. Деца су имала прилику да држе инструменте и одсвирају по коју ноту. Велики избор звучних књига, на тему музике одушевио је и децу и родитеље.

За наше мало старије другаре, пубертетлије, организовали смо дружење са омиљеним писцем, Николетом Новак. Ма колико различити били, и девојчице и дечаке у пубертету муче готово исти проблеми – школа, породични односи, љубав, џепарац, мањак самопоуздања, вишак енергије и бубуљица. Николета Новак, ауторка психолошко-едукативног приручника „Кад си мета пубертета“ покушала је да помогне тинејџерима да науче како да реагују у одређеним проблематичним ситуацијама, карактеристичним за њихов узраст.

Уживали смо и у спортским активностима. Наш сарадник Владимир Пантелић одржао је у дворишту Библиотеке занимљиво спортско дружење под називом „Са књигом на глави и децом у трави.“ Надметали су се ученици петог разреда из две основне школе. Екипну награду, књиге за школску библиотеку, понели су ученици Основне школе „Вук Караџић“, а индивидуалну награду, годишњу чланарину Библиотеке, ученица Основне школе „Николај Велимиривић“, Исидора Цвејић.

Библиотека чини све да свака недеља буде дечја, да свако дете потражи и оствари своје право и пронађе оно што му треба да порасте до неба!