дела достојевског

Зашто Достојевски и после 200 година?

/ / Вести / 20. децембра 2021.

Временска дистанца од два века је довољно дуг период да се сагледа нечија величина и значај. Дела Достојевског су препозната и за време његовог живота али тајна трајања, актуелности, тумачења  и важности за многобројне генерације бива вредна разоткривања. У години великог јубилеја, када се обележава 200 година од рођења Фјодора Михајловича Достојевског, Библиотека шабачка је поред мини-документарне изложбе о животу и делу великог руског књижевника организовала и трибину са шабачким гимназијалцима. Све отворене теме о којима је било речи током једноипочасовног дружења дале су одговоре на једно питање: Зашто Достојевски и после 200 година?

После одгледаног кратког анимираног филма Зашто читати Достојевског?, Стефан Алексић је све присутне упознао са богатом и веома бурном биографијом руског писца. Живот славног књижевника је био покретач за отварање битних питања која су пресудна за његово стваралаштво. Природно се надовезала прича Наташе Ракић о проблему побуне. Она је истакла филозофски и психолошки аспект, пре свега у делу Злочин и казна, али је мотив побуне повезала и са другим његовим романима. Младен Ђурђевић је осветлио проблем жртве и жртвовања у Злочину и казни, али је говорио и о хришћанству, односно о мотивима православља у роману код Достојевског. Централна тема тог сегмента разговора је била одгонетање важности Параболе о Лазаревом васкрсењу, како за Достојевског тако и за ликове његових дела, а и за човека уопште. Значајна тема у романима Достојевског је и схватање и положај жене у тадашњој Русији. Ана Ћирић је кроз паралеле између Злочина и казне и Кротке указала на различите судбине жена као и на многобројне проблеме са којима су се тадашње жене суочавале. Важан сегмент разговора био је посвећен схватању младих о овом питању разматрајући и данашњи моменат.

Разговор је био поткрепљен одломцима из дела Достојевског, епископа Николаја Велимировића и критика Николе Милошевића, Дунајева и Шестова. Интересантна и зрела виђења гимназијалаца на све ове теме указују да су данашњи млади и те како способни и жељни истинских и дубоких разговора о животу, свету, моралу, уметности. Под менторством професорке српског језика и књижевности, Снежане Корнарос и модератора Александре Ердевички Томић из Библиотеке шабачке, велика годишњица је обележена адекватно упркос околностима које су настале услед пандемије. Ученици четвртог разреда Гимназије су показали да им је важно да уче за живот, а не само за оцене.