депресија

Интимни сапутник кроз живот – депресија

/ / Предавање / 10. октобра 2019.

Депресија је једна од тема о којој се већ годинама шапуће. Или мудро ћути.  Чак ни истраживања Светске здравствене организације, према којима у свету у овом тренутку од депресије болује око 300 милиона људи, не мотивишу довољно да се о овој теми разговара више. И гласније. Предвиђа се да ће до 2020. године, на глобалном нивоу, депресија бити на другом месту у укупном рангирању обољења према годинама живота.

Велика је вероватноћа да ће између 8% и 20% укупне популације доживети епизоду депресије у неком тренутку у свом животу. Обесхрабрујуће. Управо зато, али и због чињенице да наши читаоци готово свакодневно узимају књиге баш о овој теми, решили смо да покренемо причу. Доц. др Томислав Гајић је у инспиративном предавању дао одговоре на бројна питања, али је, што је још и важније, поставио нека на која одговоре морамо пронаћи сами.

Препуна Дворана „Винавер“ је доказ колико су оваква предавања важна. Шапчани су нам јасно ставили до знања у ком правцу морамо да наставимо. И хоћемо. Др Томислав Гајић је показао интересовање за наставак сарадње са Библиотеком шабачком. Част нам је што можемо да кажемо да је ово само почетак циклуса предавања које ћемо заједно реализовати.