Добро дошли, кићени сватови!

/ / Дешавања / 25. јуна 2021.

У понедељак, 28. јуна 2021. године у 12 часова, у галерији Библиотеке шабачке свечано ће бити отворена изложба „Добро дошли, кићени сватови!“. Ауторке Весна Тимотић и Кристина Алексић су се, током научноистраживачког рада, бавиле проучавањем свадби у Шапцу и околини у протекла два века. Истраживање је мотивисано потребом да се од заборава сачува богатство другог и другачијег, шареноликост културе, језика, обичаја и одевања, тајна разноликости која Мачву, Поцерину и шабачку околину издваја у односу на друге области наше земље. Изложба се састоји из три целине: народни обичаји, одевање младенаца и лингвистички део. Сви заинтересовани суграђани ће поставку моћи да погледају до септембра.

Истраживања свадбених народних обичаја везаних за Шабац и околину, као и анализа начина одевања младенаца у овом крају, сем успутно у оквиру других тема, нису била предмет интересовања етнолога. Проучавање које прати изложба под називом Добро дошли, кићени сватови! не може се назвати ни само етнолошким, нити само лингвистичким и допринос је подсећању на давно прошло време.

Весна Тимотић је завршила Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду, смер Српски језик и књижевност, а од 2001. године је запослена у Библиотеци шабачкој на пословима каталогизације и редакције записа у бази података. Кристина Алексић је завршила Филолошки факултет универзитета у Београду, смер Српска књижевност и језик, и запослена је у Библиотеци шабачкој од 2011. године на пословима уређивања програма културе и сарадње са медијима.