Умемо ми да се разумемо!

/ / Вести / 17. јуна 2022.

У оквиру програма Еразмус имали смо част да угостимо младе људе, студенте из Албаније, Босне и Херцеговине и Републике Српске. Намера им је била да, упознајући наш град, виде и Библиотеку шабачку. Наши, а чини се и њихови утисци, и више су него лепи. Упознајући Библиотеку шабачку и пролазећи између полица са књигама, били су толико одушевљени оним што виде да нису могли да се одлуче када смо их питали шта им се више допада – Владичански двор или Анекс. Коначно, рекли су обоје! Оно што је посебно оставило утисак на њих била је свечана сала Владичанског двора. Постављали су питања, поредили са својим библиотекама, дивили се уметничким сликама и нашом колекцијом, одушевљено разгледали Дечје одељење. Одлучили су да се сви фотографишемо баш на балкону Владичанског двора!

Иначе, Еразмус је програм студентске и стручне међународне размене развијен и финансиран од стране Европске уније. Од скромних почетака у касним осамдесетим, програм је сада већ постао синоним за студентске размене. 2014. године Еразмус је лансирао свој нови пројекат Еразмус +, који омогућава размене студената, стручне праксе, размене омладинских радника, радника у образовању, као и аплицирање различитих образовних институција за фондове који ће омогућити међународну сарадњу унутар саме Европске уније, као и између Европске уније и других земља, а у које спада и Србија.

Најзабавнији и најпримамљивији аспекат студентке размене јесте, наравно, студентски живот. Студенти на размени су углавном сви смештени у исте студентске домове, што даје прилику да се млади упознају са вршњацима из различитих крајева света. Дан у животу студента на размени никада није досадан, напротив – сваки је нова авантура! Да, и у Србији постоји Еразмус Студент Network. Захвални смо на дивном дружењу и радујемо се већ новој посети студената из Француске, Шпаније… Видећемо… Важно је да смо причали о важности културе која нема границе нити супротности већ само богато шаренило и раскош различитости!