glas jedne zene

Глас једне жене

/ / Вести / 8. марта 2022.

Међународни дан жена, 8. март, обележава се у читавом свету као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност. Овај празник је временом претрпео многе промене, сходно друштвеним околностима. Данас се најчешће поклањају букети цвећа, чоколаде и парфеми, док срж празника остаје у сенци. Потребно је отворено причати о правима жена. Важно је говорити о идентитету, равноправности, дискриминацији и насиљу, како у породици, тако и уопштено. Треба да се запитамо да ли се жене осећају сигурно и прихваћено у данашњем друштву и због чега осећају велики притисак и терет?

Подстакнута жељом да сазнам што више о истакнутим женама у прошлости, како бих увидела који су то позитивни примери у данашње време, остварила сам новинарску праксу на порталу „iFemin“. Писала сам текстове о женама које су биле прогресивне у средини која то најчешће није желела да прихвати, о дамама које су биле хумане и храбре у доба када је то било најтеже. Све су биле спремне да покажу способност и таленат упркос назорима друштва. Нераскидива нит која повезује ове жене јесте жеља за образовањем, еманципацијом и учествовањем у, до тада, типичним „мушким“ занимањима. Оне су и данас вредне хвале, поноса, помена и сећања јер је свака од њих учинила Србију бољим местом за живот.

Катарина Миловук се борила за националне интересе, еманципацију и права жена у 19. веку. Сматрала је да жене треба да добију право гласа, образују се и зарађују.

Даница Томић је била прва жена-пилот у Србији. Прва је положила испит за спортског пилота и добила дозволу за летење у Краљевини Југославији.

Катарина Ивановић је била прва српска сликарка и прва академкиња.

Марија Трандафил је најпознатија српска добротворка јер је основала Завод за издржавање сиромашне и напуштене деце у Новом Саду. А своју децу је рано изгубила.

Нека Дан жена постане тријумф љубави, захвалности и поштовања према женама, јер су се бориле за лепшу и сигурнију будућност, а на нама је да скинемо копрену заборава са њихових имена и осветламо им образ знањем и лепим васпитањем, као праве даме великог срца и истанчаних манира.