Громобран свемира

Млади Шапчани су „Громобран свемира“!

/ / Вести / 26. новембра 2019.

Поштовани читаоци, драги уметници, част нам је да поделимо са вама једну лепу вест! Објављена је публикација „Громобран свемира“!!! Радујемо се из више разлога, а навешћемо само два. Први – у њеном стварању су учествовали млади шабачки уметници. А, други Библиотека шабачка је, поред Народног музеја у Шапцу и АКЦ „Матријаршија“, издавач ове публикације. На представљању су говорили Игор Марсенић, члан Градског већа и Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке. Александра Ердевички Томић је посетиоце упознала са активностима Библиотеке на промовисању и популаризацији стрипа.

Дело „Громобран свемира“ је настало у оквиру манифестације „Винаверови дани“, на радионици одржаној 3. маја 2019. године у Народном музеју са ученицима Школе примењених уметности из Шапца. Радионицу су водили Александар Опачић, Александар Денић, Милена Јаношевић и Johanne Marcade-Mot. Публикација је већ представљена на Сајму књига у Франкфурту у октобру 2019. године у оквиру штанда Републике Србије и Фијук мреже малих издавача.

Комбиновањем текста Станислава Винавера, колективним радом је интервенисано у смеру наративних, ненаративних и колажних могућности стрипа у 7 узастопних верзија. Коначни изглед стрип-табле добијен је интеракцијом са учесницима Фијук сајма у Дому културе Студентски град у јуну ове године у организацији Новог доба (Фестивал несврстаног стрипа) и Матријаршије.