Интернационални семинар о стрипу

/ / Вести / 28. маја 2021.

Изненадила је вест о организовању интернационалног семинара за стрип у Загребу у Музеју савремене уметности. Позив је важио за библиотекаре из Србије, Хрватске и Словеније. Реализован је 20. и 21. маја ове године у сарадњи са Међународним центром за стрип из Ангулема, Француским институтом у Србији и Хрватској и Народном библиотеком Србије, која има улогу координатора у регионалном пројекту едукације библиотекара у домену стрипа.

На обуци из области стрипа посвећеној културној медијацији и развоју публике учествовали су библиотекари из Пирота, Надица Костић и Милан Јовановић, из Зрењанина, Тања Граовац и Владимир Тот, и Александра Ердевички Томић из Библиотеке шабачке. Све три библиотеке су познате по завидној колекцији стрипова и по занимљивим активностима из ове области. Библиотекари из региона су имали прилику да у дводневној обуци од Самјуела Левека, директора највеће европске библиотеке стрипа у Европи, која се налази у Ангулему, чују драгоцене информације и моделе функционисања у области промоције стрипа и стрип културе. Било је речи и о видовима партнерства са чувеним фестивалом стрипа у Ангулему, о издавачкој продукцији стрипа у Француској али и о креативним начинима превазилажења свих изазова са којима су се суочили током пандемије.

Сусрет са једним од најпознатијих стрип аутора данашњице, Сирилом Педрозом, био је значајан за све присутне у Библиотеци Марија Јурић Загорка у центру Загреба. Аутор је поделио многе занимљивости о најновијем његовом остварењу Златно доба, које је недавно објављено како у Србији тако и у Хрватској. Дружење је настављено у Француском институту где је Сирил све заинтересоване спровео кроз изложбу оригиналних табли овог стипа и поделио са публиком начин на који је стварао ово дело, делећи многе интимне недоумице које су настајале у том креативном процесу.

Семинар је обухватао и разговор са хрватским стрип аутором Данијелом Жежељем и већ споменутим Сирилом Педрозом. Поделили су лична искуства као стрип ствараоци, као учесници радионица са децом и младима, своје односе са библиотекама, фестивалима стрипа и давњем посвета као и са измењеним околностима насталим услед пандемије. Свој допринос овом семинару дала је и Шарлот Микел која је говорила о сопственој професији, односно улози агента стрип аутора.

Непроцењиво искуство стечено на овом семинару је свакако ветар у леђа за промоцију девете уметности и залагање за бољи положај стрипа и у нашем региону.