Интернационални семинар о стрипу

/ / Вести / 28. маја 2021.

Изненадила је вест о организовању интернационалног семинара за стрип у Загребу у Музеју савремене уметности. Позив је важио за библиотекаре из Србије, Хрватске и Словеније. Реализован је 20. и 21. маја ове године у сарадњи са Међународним центром за стрип из Ангулема, Француским институтом у Србији и Хрватској и Народном библиотеком Србије. Национална библиотека је имала улогу координатора у регионалном пројекту едукације библиотекара у домену стрипа.

На семинару посвећеном културној медијацији и развоју публике учествовали су библиотекари из Пирота, Надица Костић и Милан Јовановић, из Зрењанина, Тања Граовац и Владимир Тот, и Александра Ердевички Томић из Шапца. Све три библиотеке су познате по завидној колекцији стрипова и по занимљивим активностима из ове области. Библиотекари из региона су имали прилику да од Самјуела Левека, чују драгоцене информације и моделе функционисања у области промоције стрипа. Било је речи и о видовима партнерства са чувеним фестивалом стрипа у Ангулему. О издавачкој продукцији стрипа у Француској као и о креативним начинима превазилажења изазова услед пандемије.

Сусрет са Сирилом Педрозом

Сусрет са једним од најпознатијих стрип аутора данашњице, Сирилом Педрозом, био је значајан за све присутне у Библиотеци Марија Јурић Загорка у центру Загреба. Аутор је поделио многе занимљивости о најновијем његовом остварењу Златно доба, које је недавно објављено како у Србији тако и у Хрватској. Дружење је настављено у Француском институту где је Сирил све заинтересоване спровео кроз изложбу оригиналних табли овог стипа. Поделио је са публиком и начин на који је стварао ово дело. Делио је многе интимне недоумице које су настајале у том креативном процесу.

Семинар је обухватао и разговор са хрватским стрип аутором Данијелом Жежељем и већ споменутим Сирилом Педрозом. Поделили су искуства као ствараоци, као учесници радионица са младима, односе са библиотекама, фестивалима и давњем посвета. Свој допринос овом семинару дала је и Шарлот Микел која је говорила о сопственој професији, односно улози агента стрип аутора.

Непроцењиво искуство стечено на овом семинару је свакако ветар у леђа за промоцију девете уметности и залагање за бољи положај стрипа и у нашем региону.