Изложба „Кућице моја, најдражи рају“

/ / Деца, Изложбе / 26. децембра 2019.

Отворили смо још једну традиционалну годишњу изложбу дечјих радова, која се овај пут симболично зове „Кућице моја, најдражи рају“. Инспирисана је стиховима из поеме „Јежева кућица“, коју је, пре седам деценија, написао Бранко Ћопић. Ово је уједно његово најпознатије дело написано за децу. Неко га сматра песмом, неко поемом, басном или бајком. Главни јунак је Јежурка Јежић, одличан ловац. Храбар је и одлучан, веома цени свој скромни дом. Брани мишљење и када други не мисле исто и ругају му се. Све су ово били разлози да се у години јубилеја поистоветимо са ликом поеме, да будемо своји, бранимо ставове и мишљење, препустимо се машти и креативности и гле чуда – настадоше дивни радови!

 У реализацији изложбе су учествовали ученици петог разреда Основне школе „Јован Цвијић“ из Прова, предшколци из Вртића „Бамби“, ученици из Школе примењених уметности из Шапца, као и полазници наших радионица „Корак у свет књига“ и Радионице стрипа. Што се саме поставке тиче, састоји се из три целине. Цртежи, слике и употребни предмети израђени су у декупаж техници. Са мотивима поеме, јежева кућица окићена у новогодишњем духу и стрип, представљају прву целину. Другу целину чине радови који доносе новогодишњу чаролију. Док су у трећој фотографије и разгледнице којим Библиотека шабачка обележава десетогодишњу активност Клуба рецитатора.

Изложбу је свечано отворила Татјана Марковић, начелница Одељења друштвених делатности. Уз искрене жеље да и даље трајемо и овако лепо радимо са децом и младима. Андреј Ристивојевић, Маша Крстић, Лена Вујовић и Огњен Ђукић, полазници Клуба рецитатора, говорили су стихове из „Јежеве кућице“. Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке, у свом поздравном говору исказала је велико задовољство што су деца из Основне школе „Јован Цвијић“ из Прова учествовала у креирању изложбе и што су заједно са својим наставницама Миленом Обрадовић и Катарином Марковић, које су заслужне за сарадњу Библиотке и школе, издвојили време и организовано дошли да заједно отворимо нашу изложбу!

Срећни новогодишњи и божићни празници!