Изложба о библиотекарима

/ / Вести / 12. октобра 2022.

Прослава јубиларног 175. рођендана Библиотеке шабачке била је одлична прилика да се осврнемо иза себе. До сада смо се бавили књигама, читаоцима, проблемима смештаја фондова, градњама, преправкама, поправкама. Годинама су књиге биле попут скитница – бесциљно су премештане са једног места на друго, пропадале су… Много се писало о страдању Библиотеке током ратова. Сада, када поносно треба да наставимо напред, запитали смо се – а ко су били ти људи, библиотекари, који су сва ова чуда учинили могућим? О њима имамо тек по неколико фотографија, штурих записа и непотпуних информација. До овог тренутка нико се није бавио људима који су својим радом уткани у 175 година Библиотеке. Ко су ти људи захваљујући чијем ентузијазму смо ту где јесмо? Зашто смо помислили да они нису битни? Када смо то и зашто постали тако страшне судије заборављајући да смо и сами само тренутак?

У јубиларној години смо се одлучили да мало променимо ток досадашње историје Библиотеке. Изложба „Ми о нама“ је скуп сећања на колеге са којима смо радили, од којих смо учили. Аутори поставке су Јелена Подгорац Јовановић, Весна Тимотић, Кристина Алексић, Александра Ердевички Томић, Анита Вуковић, Душан Јовановић, Небојша Цвејић и Биљана Богојевић. У оквиру свечаног отварања изложбе додељене су и награде најбољим читаоцима. Страхиња Срећковић, четворогодишњак, суперхерој издвојио се међу најмлађим другарима. Породица Миленковић (тата Милош, мама Александра, Петра и Војин) пример је како се најбоље расте уз књигу и колико су родитељи кључни у развијању љубави према писаној речи. У Позајмном одељењу за одрасле су се издвојиле Мила Бабић и Зорка Савић, које годинама своју свакодневицу чине лепшом управо уз књигу.

А ви, драги суграђани, застаните за трен и покушајте да се сетите ко су били ваши омиљени библиотекари? Изложба „Ми о нама“ отворена је до краја октобра и одлична је прилика да се поново сусретнете са осмесима оних који су вам годинама од срца пружали руку, али и књигу.