Изложба о Данилу Кишу

/ / Дешавања / 7. октобра 2019.

У четвртак, 10. октобра 2019. године у 12 часова у галерији Библиотеке шабачке свечано ће бити отворена изложба „Данило Киш (1935-1989)“, коју је приредила Библиотека града Београда поводом обележавања 30 година од смрти писца. Ауторка поставке је Олга Красић Марјановић. Изложбу ће пригодном беседом отворити др Михајло Пантић, књижевник и професор Филолошког факултета у Београду. Сви заинтересовани суграђани ће моћи да погледају поставку до 24. октобра 2019. године.

Грађа о животу и стваралаштву Данила Киша чува се у Београду, у Архиву САНУ. Целокупна документација која садржи 4800 скенираних и фотографисаних рукописа и дактилописаних страница, докумената и фотографија пренета је на два ДВД-а: „Данило Киш. Оставштина“ и „Данило Киш. Сабрана дела“. Од обиља грађе везане за приватни живот, литературу и јавну делатност писца направљена је селекција да би поново били реконструисани једно велико дело и једна изузетна биографија. Изложбу „Данило Киш (1935-1989)“ чини 30 плаката на којима су представљени: детињство у Суботици и Новом Саду, гимназијски дани на Цетињу, студије у Београду, боравак у Стразбуру, Бордоу, Лилу, Паризу, уговори са издавачима, бројна страна издања, исечци из новина преузети из документације Радио Београда, књижевне награде и друштвена признања.

Данило Киш био је романсијер, приповедач, есејиста, драмски писац, преводилац са француског, руског и мађарског језика. Један је од најзначајнијих писаца у историји српске књижевности. Добио је НИН-ову награду за роман године, Горанову награду за књигу године, Андрићеву награду, итд. Дела Данила Киша преведена су на све велике светске језике.