Изложба прошлогодишњег добитника Награде „Игор Белохлавек“

/ / Дешавања / 8. новембра 2019.

У среду, 13. новембра 2019. године, у 19 часова у галерији Библиотеке шабачке свечано ће бити отворена изложба „Мирно моје срце спава“ Немање Миленковића, прошлогодишњег добитника Награде „Игор Белохлавек“. Признање се додељује за најуспешнијег младог аутора у оквиру Октобарског салона, који организује Народни музеј у Шапцу. Самостална изложба радова је део награде и на тај начин Библиотека као установа још једном показује колику пажњу посвећује младим уметницима. На отварању ће, поред Јелене Подгорац Јовановић, директорке Библиотеке шабачке, говорити и Татјана Марковић, начелница Одељења друштвених делатности и аутор. Сви заинтересовани суграђани ће изложбу моћи да погледају до 27. новембра 2019. године.

У својој уметничкој пракси, Немања Миленковић рад и истраживања фокусира на однос људи и животиња у савременом друштву. Као и на то како се наш колективни и индивидуални идентитет формира у односу на њега. Полазећи из личног ангажмана у активизму за животињска права, амбиција његовог рада је да посматрач преиспита своје моралне и етичке ставове, те да се овом интеракцијом отвори конструктиван дијалог који не захтева моментално разрешење.

Немања Миленковић је рођен 1996. године у Новом Саду. Завршио је основне студије 2019. године на Академији уметности у родном граду, на студијском програму Сликарство, у класи Драгана Матића. Тренутно је на мастер студијама под менторством истог професора. До сада је свој рад приказао на 8 самосталних и преко 30 групних изложби. Добитник је више признања и награда.