Изложба

Изложба “Мирно моје срце спава”

/ / Изложбе / 14. новембра 2019.

У Галерији Библиотеке шабачке отворена је изложба Немање Миленковића, добитника Награде „Игор Белохлавек“ за најуспешнијег младог аутора на прошлогодишњем Октобарском салону у Шапцу. Срдачне речи, препуне комплимената за младог уметника и његов досадашњи стваралачки опус поделиле су са публиком директорка Библиотеке, Јелена Подгорац Јовановић и Татјана Марковић, начелница Одељења друштвених делатности. Истакле су посебну бравурозност његових цртежа, који су се, чим су се појавили на нашој ликовној сцени, издвојили и скренули пажњу на аутора.

Изложбу у Библиотеци Немања је осмислио на другачији начин у односу на досадашње – не изложивши ни један цртеж показао је одважност и жељу да експериментише у другачијим ликовним медијима. Све присутне љубитеље уметности задивила је једноставност, приступачност, али и изузетна елоквенција младог аутора. Он је свој животни, друштвени и уметнички активизам представио кроз шест инсталација посебно осмишљених за ову прилику и овај простор, борећи се и овај пут за заштиту и права животиња. Морску со је користио као симбол са многобројним значењима, али је указао и на њено коришћење у конзерваторске сврхе. Тиме је желео да изложене трофеје из лова, које је представио на овој изложби, трајно конзервира и одузме им ту примарну намену.

Немања Миленковић заступа став „да савремена уметност захтева критички однос према публици, те тражи првенствено од уметника константно испитивање сопственог рада, рада других уметника и заједничких потенцијала који су неопходни, уколико промену у свом окружењу и очекујемо.“

У наредне две недеље шабачка публика ће моћи да се директно суочи са Немањиним радом и да, кроз уметност, преиспита своја животна начела.