Ја волим Библиотеку

/ / Деца / 9. децембра 2022.

Иза нас је једна весела, занимљива и успешна недеља. Завршио се квиз „Ја волим Библиотеку“. У години када Библиотека слави 175 година постојања и рада библотекари Дечјег одељења су одлучили да организују квиз и на тај начин представе Библиотеку као место где деца поред читања могу и да се забаве, друже, а у исто време и уче.

Циљна група су нам били ученици шестих разреда, јер су питања квиза била прилагођена њиховом узрасту, а обухватила су познавање Библиотеке, народне и уметничке књижевности, правописа, граматике… За учешће се пријавило осам основних школа. Четворочлане екипе су предводили наставници српског језика или библиотекари школа. Такмичиле су се основне школе ”Лаза К. Лазаревић”, ”Николај Велимировић”, ”Стојан Новаковић”, ”Мајур”, ”Јанко Веселиновић”, ”Јеврем Обреновић”, ”Ната Јеличић” и ”Вук Караџић”.

Од понедељка до четвртка, из дана у дан, кроз седам различитих игара своје знање и вештине су веома успешно доказивали чланови свих екипа. Прво су одиграни групни дуели, а затим полуфинални сусрети који су изнедрили финалисте. У дуелу за треће место своје снаге су одмерили ученици ОШ ”Лаза К. Лазаревић” и ОШ ”Стојан Новаковић”, а финалну игру квиза играли су ученици ОШ ”Мајур” и ОШ ”Николај Велимировић”. Тако смо тек после четвртог такмичарског дана добили победнике. Треће место су освојили ученици ОШ ”Лаза К. Лазаревић”, друго ученици ОШ ”Мајур”, а првопласирани су ученици ОШ ‘‘Николај Велимировић”. Цело такмичење пратио је и био веома праведан стручни жири у трочланом саставу.

Библиотека је за победнике припремила пригодне поклоне, а сви учесници квиза су награђени годишњом чланарином. Поред индивидуалних награда, првопласирана екипа је освојила и књиге за школску библиотеку.

Уживали смо сви, и учесници и публика и ми библиотекари. Пуно нам је срце, јер су током трајања квиза стизале само похвале. Велики мотив и потврда да смо урадили праву ствар су речи једног дечака коме је била жеља да победи његова екипа и да поново може да дође у Библиотеку како би уживао у њеној лепоти.  Било је искреног честитања, било је суза, било је осмеха, било је подршке и било је пуно лепих емоција.

Честитамо свима!