Језик на којем мислимо, пишемо и сањамо…

/ / Вести, Млади / 22. фебруара 2021.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

 

Од 2000. године се 21. фебруар широм света обележава као Међународни дан матерњег језика. Генерална скупштина УНЕСКО-а је прокламовала Дан матерњег језика као сећање на студенте који су изгубили животе у Бангладешу. Они су протествовали што њихов матерњи језик није проглашен за званичан.

Брига о матерњем језику одражава стање духа једне друштвене заједнице. Језик на најбољи могући начин показује какво је стање друштва јер региструје све промене које се у њему дешавају. Савршен језички израз је недостижни идеал али то ипак не треба да нас спречи да се током живота активно бавимо унапређивањем сопствене језичке културе.

Библиотека шабачка већ више од 170 годнина негује своју културу, традицију, језик и писмо. Годинама на адекватан начин обележава овај значајан датум. На Одељењима за одрасле и децу припремљена је занимљива литература која указује на богатство и вредност српског језика. У одабраним књигама могу се наћи значајна стручна мишљења на тему писмености, језичких недоумица, дублета, туђица а све са жељом да се открије на који начин савремени српски језик одражава наше друштво.

Млади су често на мети критике када је употреба језика и писма у питању. Због честог коришћења жаргона, скраћеница, страних речи у свакодневном говору као и занемаривање интерпункцијских знакова и изостављање великог слова у писању, стиче се утисак да младе мрзи да говоре и пишу. Али да не бисмо давали општи суд о омладини, значајан број је и оних који верују да ће се само личним ангажманом и бригом наш српски језик сачувати.

Дугогодишња сарадња са филолошким смером Шабачке гимназије и професорком српског језика и књижевности Станком Ел Рабади резултирала је многобројним активностима ранијих година које су имале за циљ да покажу како су средњошколци ради да негују и истичу сву лепоту и разновсност нашег језика а ово је њихов овогодишњи допринос.