Библиотека шабачка чува сећање на своју, али и европску и светску културну баштину. Ова година се истиче по обележавању многих значајних годишњица. Наша установа се труди да осветљава и из таме заборава издваја личности и догађаје који се не смеју заборавити.

У интересантној поставци у средишту хола Библиотеке шабачке посетиоци ће моћи да се упознају са годишњицама рођења великих европских књижевника 18. века. Уз најважније биографске податке и избор репрезентативних књига из фонда Одељења за одрасле обележени су јубилеји – 220 година од рођења Александра Сергејевича Пушкина и Оноре де Балзака, као и 270 година од рођења Јохана Волфганга фон Гетеа.

Посебност ове поставке је у томе што су први пут нашим суграђанима представљени наслови из Фонда стране књиге, који ће у скоријој будућности бити доступан нашим читаоцима. Раритет је што се могу видети најпознатија дела ових великана на оригиналним језицима. Приказана су два Балзакова романа, „Чича Горио“ и „Евгенија Гранде“, затим Гетеово најпознатије дело „Фауст“ и књига одабраних радова као и Пушкинове приповетке.

Ова изложба је само једна у низу активности наше Библиотеке која се промишљено бави културом сећања.