Југославија – вечно питање!

/ / Вести, Предавање / 28. новембра 2019.

Поново препуна Дворана „Винавер“. Итекако важан призор имајући у виду невреме у коме живимо. Истовремено је и доказ да слушамо наше кориснике и памтимо теме које их интересују! Југославија је свакако једна од њих! Управо зато смо се, у сарадњи са колегама из Међуопштинског историјског архива у Шапцу, договорили да организујемо циклус предавања „Југославија или кратки ХХ век Балкана“. Назив је одабран јер се историја Југославије добрим делом поклапа са идејом о „кратком XX веку“ који траје од 1914. до 1991, а коју је изнео знаменити историчар Ерик Хобзбаум. Стварањем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца на Балкану је створен нови политички ентитет који је заузимао централни простор, али је постао и његова централна фигура политике. Циљ ових трибина је да се да приказ историјског развоја државе, народа и културе која је настала на том простору.

На првој трибини „Како је дошло до Југославије?“ имали смо част да угостимо дугогодишњу сарадницу и пријатељицу наше Установе, др Сању Петровић Тодосијевић, научну сарадницу на Институту за новију историју Србије и проф. др Миломира Степића, научног саветника на Институту за политичке студије. Модератор програма је био архивиста Иван Досковић. У скоро двочасовном разговору публика је сазнавала, присећала се, учила. Најјачи утисак је култура дијалога. Спремност да се саговорник саслуша и да се његово мишљење уважи чак и ако је супротно од нашег. На нека питања смо добили одговоре, на друга тек треба. Следећа трибина покреће нове теме.

Нама је најважније да знате да Библиотека шабачка својим програмима и фондом чини све да вам понуди једну бољу верзију стварности, ону у којој ћете се окренути себи, а самим тим и сачувати себе.