Киш – 30 година од смрти

/ / Изложбе / 14. октобра 2019.

У уторак, 15. октобра 2019. године, навршиће се пуних тридесет година од смрти Данила Киша, једног од најважнијих писаца у историји српске књижевности. Тим поводом је у Библиотеци шабачкој отворена гостујућа изложба Библиотеке града Београда „Данило Киш (1935 – 1989)“. Многобројне колеге из културних установа, професори, ученици основних и средњих школа, као и грађанство –  поштоваоци и љубитељи лика и дела овог великана писане речи, својим присуством су увеличали овај свечан и значајан догађај.

У име Библиотеке шабачке, установе дуге традиције која је напунила 172 године постојања, обратила се Александра Ердевички Томић, која је указала на важност сећања на овакве величине у књижевности и култури. Ауторка поставке Олга Красић Марјановић је све присутне упутила у начин прикупљања грађе, а испричала је и интереснтне детаље из Кишовог живота и рада. Говорила је и о томе како се изложба развијала од 2005. године када је настала. Надахнутом и дирљивом беседом, књижевник и професор на Филолошком факултету у Београду, проф. др Михајло Пантић, свечано је отворио изложбу.

Данило Киш је својим многобројним делима оставио неизбрисив траг у српској књижевности. Постао је део одрастања и образовања младих нараштаја кроз лектиру у основним и средњим школама. Уговорене посете шабачких ђака говоре о великој заинтересованости младих да открију и не толико познате чињенице из богате и бурне Кишове биографије.

Ова изложба је увертира за разноврсне програме које Библиотеке шабачка планира у току следеће године у којој се обележава 85 година од рођења Данила Киша.