На иницијативу наше читатељке, сараднице за библиотерапију, Катарине Матић, направили смо интересантан књишки упитник који је као инспирацију имао јесен, са свим својим карактеристикама и асоцијацијама. Веома смо се обрадовали када смо добили на десетине попуњених упитника, како у електронском облику, тако и брижљиво исписаних оловком и остављених у нашем Кутку за библиотерапију. Оно што свакако охрабрује је жеља наших читатеља да поделе скривена и веома лична читалачка искуства и запажања и да својим препорукама помогну другима у одабиру жељеног наслова.

Шуштање жутог лишћа  је наше упитанике навело да се сете романа Драгослава Михаиловића „Кад су цветале тикве“, „Бележница“ Николаса Спаркса, „Гордост и предрасуда“ Џејн Остин, „Девојка која је писала свилом“, Кели Естиз, „Болдвин“ Милице Вучковић. Многи су се враћали делима нашег нобеловца, Иве Андића и издвајали по које наслове из његовог обимног опуса, попут „Травничке хронике“ или „Знакова поред пута“. Неке су јесењи звуци упутили на приче Едгара Алана Поа, док су се други опредељивали за поезију „Ђачки растанак“ и „Кад младија умрети“ једног од најзначајнијих српских романтичара, Бранка Радичевића. Путописне, историјске и детективске књиге су свакако биле на списку многих, док је једна читатељка издвојила књигу „Ветар у врбаку“ од Кенет Грејам јер је та књига драга њеној ћерки.

Сетна а ипак лепа јесења расположења су подсетила наше читаоце на књиге „Пепео, пена, шапат“ Милисава Савића, „У регистратури“ Анте Ковачића, „На посебна те водим места“ Џенифер Нивен, „Када си отишао“ Меги О’ Фарел као и дела Халеда Хосеинија и Сесилије Ахерн. За школско раздобље су их везивали „Дечаци Павлове улице“ Ференца Молнара, „Хајдук у Београду“ Градимира Стојковића, Нушићеви „Хајдуци“ и „Аутобиографија“ и Ћопићев чувени роман „Орлови рано лете“, као и дела Црњанског, Балзака, Достојевског, Камија и Меше Селимовића. На списку су се још појавили романи Моме Капора и циклус посвећен Шерлоку Холмсу.

Књиге које су свакако загрејале наше читаоце у јесење прохладне дане, а које би они радо препоручили, су биле „Пертле“ Доменика Старнонеа, „Правила смешног понашања“ Емила Хакла, „Срећни људи читају и пију кафу“ од Ањес Мартен-Лиган, „Последњи воз за Истанбул“ Ајше Кулин, „Црно јагње сиви соко“ Ребеке Вест, „Ружа Тодорова“ нашег суграђанина Николе Девуре, „Српска трилогија“ Стевана Јаковљевића, „Лето пре сумрака“ Дорис Лесинг, а многи су препоручили књиге из популарне психологије у којима је акценат на комуникацији и међуљудским односима.

Јесен је уступила место зими, која због предстојећих празника још више асоцира на књигу и читање. Не преостаје вам ништа друго него да се препустите том неодољивом заносу читања књига. Дођите у Библиотеку шабачку а ми ћемо вам радо препоручити нешто за вашу душу и расположење.