Послеподневни часови у петак, 25. јуна, нису деловали оптимистично. Обилна киша и суморно небо нису уливали наду да би заказани програм могао да се одржи у дворишту Библиотеке. Али силна жеља и очито јака моћ преображавања које имају руже, учинило је да се књижевно-музички програм Ружом реци све, у оквиру овогодишње манифестације „Руже Липолиста“, ипак одржи, као по плану, у дивном врту Владичанског двора.

Верна публика, жељна културних дешавања, испунила је двориште и са великом пажњом и интересовањем пратила несвакидашњи програм посвећен овој велелепној лепотици међу цвећем. Колико је ружа важна кроз историју, религију, филозофију, књижевност и живљење свих нас, указала нам је Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке, која је све присутне водила кроз ово лирско вече. Како би се лепота ружа још више истакла у програму су учествовали и ученици Музичке школе „Михаило Вукдраговић“. Ивона Јанковић, Владана Данојлић и Анастасија Богдановић су својим предивним гласовима и песмом славиле овај цвет. Ена Бојић и Марија Јовичић на виолинама уз пратњу професорки Милице Зидарић и Зоране Мркић задивиле су све својим талентом. Глумци Вања Павловић и Душан Симић су говорили најлепше стихове домаће и светске поезије и прозе. О ружама су певали и Лаза Костић, Милош Црњански, Војислав Илић, Рилке и Сент Егзипери а Шапчани су уживали у књижевној заоставштини.

Музика, стихови, позитивне вибрације и велелепност библиотечког врта красили су ово вече посвећено ружама. О цвећу над цвећем је то вече речено све или је ипак ружа задржала још коју тајанственост и оставила нас да о томе размишљамо.