Запис садашњости пренет у будућност

/ / Изложбе / 19. априла 2022.

Поводом Дана града Шапца, у препуној галерији Библиотеке шабачке свечано је отворена изложба „Култура ћирилице – Мој град“. Приређена је у част јубилеја – 175 година Библиотеке и 20 година сарадње ове установе и Школе примењених уметности у Шапцу. Пуне две деценије ученици ове школе са својим професорима, али и са нама, библиотекарима, граде невидљиве, а непробојне, зидове који чувају наше писмо. Овај пут су били инспирисани градом. Ако бисмо морали да дефинишемо зашто ову изложбу понекад издвајамо у односу на остале, онда је то сигурно зато што она представља подршку стваралаштву ученика, које се готово увек ослања на традицију. Млади уметници кроз сам чин стварања проучавају прошлост, али и садашњост.

Након надахнутих говора Јелене Подгорац Јовановић, директорке Библиотеке шабачке и Невенке Ђокић, директорке Школе примењених уметности, изложбу је свечано отворио Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

„Овогодишња изложба посвећена је нашем граду и његовим симболима, граду који је спој европске елеганције и топлине, гостопримљивости и духовитости његових становника. Ученици Школе примењених уметности инспирацију су пронашли у зградама утопљеним у историју, фасадама, натписима занатских радњи, али и савременим грађевинама, мостовима, знаменитим личностима, па и његовом неизоставном симболу – вашару.

Разнородне ликовне поетике представљене су сликама на платну, радовима у техници веза, керамике, фотографије, колажа, дигиталне илустрације, гравуре, калиграфије, графике и различитим комбинованим техникама. У радовима су уочљиви симболи Шапца које су ученици истраживали, проучавали, спознавали и представили, иновативним рукописом и себи својственим сензибилитетом.

Ово није први пут да ученици Школе примењених уметности дају уметнички осврт на симболе, обележја града и омаж значајним личностима које су живеле и стварале у Шапцу. Све то улива наду да култура сећања живи и да постоје генерације младих људи који је негују, али и институције, попут Библиотеке шабачке, које на прави начин, подршком уметничком ставаралаштву ученика, шире мисију чувања културног и историјског наслеђа.“

                                     Мина Ступар, професорка Школе примењених уметности