Кутак за слободан тренутак

/ / Деца, Млади / 5. децембра 2020.

Другари, велики и мали,

У сусрет обележавању 65 година Одељења за децу, поред изложбе у Холу Библиотеке шабачке, припремили смо за вас нове садржаје у Читаоници – иновативне кутке у којима се можете лепо осећати, штошта научити и добро забавити. Неки куци су вам већ познати: место где се најмлађи играју учећи и уче играјући се – Кутак за бебе; Кутак за младе је оправдао своје постојање поставши омиљено место за развој културе, читања и дијалога код младих у ери интернета, док је Драмски кутак простор где деца са родитељима, поред стицања навика да више времена проводе уз књигу, могу лепо да се забављају али и да испоље своју креативност. Овде деца кроз једноставне драмске форме истражују себе, свет око себе, своје понашање и своје односе са светом. Осмислили смо и два нова…

Библиотеке већ одавно нису места само за учење, читање и тишину. Познато је да су друштвене игре, веома забавне, да кроз њих деца проширују речник и комуникацију, развијају машту и креативност. Имајући то у виду, оформили смо Кутак за слободан тренутак, простор где се деца забављају уз мноштво друштвених игара. За сад су нашим посетиоцима на располагању игре меморије (памћења), разне истраживачке игре (мозгалице), шах, домине, монопол, оригами… Део кутка опремљен је књигама на тему друштвених игара, а неке од њих могу вам помоћи да дођете до идеје за нову игру. Кутак ћемо приновити у складу са интересовањима деце.

Прва асоцијација на помисао о деци и рачунарима је њихова присна повезаност са забавом и игром. Радознала и ослобођена страха да ће нешто покварити, деца воле да истражују и спремна су да се изнова и изнова испробавају у бројним вештинама. Формирали смо Робокутак где деца уз Boson едукацијски сет, додатак за micro:bit уче основу електронике. Micro:bit je микрорачунар који вам омогућава да осмислите, направите и испробате разне забавне и едукативне пројекте. Својим деловима и карактеристикама, те програмирањем micro:bit се лако претвара у различите интерактивне и функционалне уређаје.

Друштвене игре едукативно-забавног карактера, између осталог, на располагању су најмађима сваког радног дана од 7 до 20 часова и суботом од 7 до 14 часова. Постоји „опасност“ да се, уз загарантовану забаву, сасвим неочекивано понешто и научи.