Лаза К. Лазаревић – 170 година од рођења

/ / Вести / 13. маја 2021.

(13. мај 1851. Шабац – 10. јануар 1891. Београд)

Лаза К. Лазаревић, познати лекар и велики прозни писац. Шапчанин по рођењу, по духу и сентименту. Својим стваралаштвом је обележио другу половину XIX века. Његови доприноси како у свету медицине тако и у књижевном свету надилазе оквире његовог кратког живота, од непуних 40 година. Његова заоставштина је већа од девет завршених приповедака а упамћен је и као први геронтолог у Србији и свету, први српски лекар у Енциклопедији светске медицине и први неуролог у Србији. Увођењем психолошког аспекта у грађење живописних ликова у приповеткама, како градским тако и у приповеткама са сеоском тематиком, отворио је нова врата у српској књижевности. Истичући патријархални свет, откривао је и дубоке потресе новог доба које носи моралне дилеме и преиспитивања дотадашњих устаљених генерацијских односа. Својим невеликим али значајним стваралаштвом сврстао се у националне класике.

Значајан јубилеј, 170 година од рођења великог српског приповедача и некадашњег суграђанина, Библиотека шабачка обележава у сарадњи са професорком српског језика и књижевности из Шабачке гимназије, Станком Ел Рабади и њеним ученицима, прве и друге године. У аудио записима, који су настали као плод радионице у Библиотеци, могу се чути одломци из чувеног предговора из прве свеске Приповедака коју је приредио Љубомир Јовановић 1898. године а прочитала је Јелена Шушић. У том издању је први пут објављена и приповетка Швабица, коју је Лаза довршио али највероватније због великих аутобиографских подударности није објавио за живота, како је то чинио са претходним. Одломак из ове приповетке је прочитала Нађа Гајић.

Библиотека шабачка у свом Завичајном одељењу чува прво издање књиге Шест приповедака из 1886. године, која је једина књига објављена за време живота Лазе Лазаревића. Из ње је Ивона Тиосавић прочитала одломак из чувене приповетке Први пут са оцем на јутрење која је први пут штампана у бечком часопису Српска зора 1879. године, под називом Звона са цркве у Н. У последњем аудио запису се може чути одломак из приповетке Ветар који је прочитала Анастасија Исаиловић. У овој приповеци фигура мајке је доминантна а приповетка је објављена у часопису Отаџбина 1889. године.

Веома интересантну личност и богато дело Лазе Лазаревића представићемо разноврсним онлајн активностима током маја месеца.